انواع فنر در سیستم تعلیق خودرو

فنربندی یکی از مهم ترین اجزای سیستم تعلیق است که نقش حیاتی در تامین راحتی سرنشینان و ایمنی آن دارد. فنر با جذب ضربات ناشی از ناهمواری های جاده و حفظ تماس مداوم لاستیک ها با سطح زمین به وسیله کمک فنر، باعث می شود خودرو در شرایط مختلف، عملکردی نرم، پایدار و مطمئن داشته باشد. در این مطلب به بررسی انواع مختلف سیستم های فنر بندی خودرو می پردازیم.

بیشتر بخوانید: انواع کمک فنر خودرو

1- فنر مارپیچی یا فنر لول:

به فنرهای رایج که  فلز به صورت حلقه های در امتداد هم در آمده است فنر لول گفته می شود. فنر لول به دو صورت است:

  • فنرهایی که قطر تمام حلقه ها یکسان هستند.
  • فنرهایی که به تدریج قطر حلقه ها کم می شوند. این فنرها نسبت به فنر مارپیچ ساده مقاومت بیشتری در مقابل خم شدن از خود نشان می دهند.

این نوع فنرها معمولاً در میله کمک فنر قرار می گیرند و کمتر به صورت جدا استفاده می شوند. ضریب مقاوت آن ها رابطه مستقیمی با قطر مفتول و حلقه ها و طول فنر دارد. از مزایای این فنرها عدم نیاز به سرویس پس از نصب ،طول عمر بالا و اشغال فضای کم در سیستم تعلیق می باشد.

فنر لول یا مارپیچی- فنرهای رایج

2- فنر شمش یا فنر برگی

این فنر در واقع چند شمش فلزی در طول های متفاوت با اندکی خمیدگی است. این شمش ها به ترتیب طول روی هم قرار گرفته و از وسط با پیچ به هم متصل می شوند.

ضریب سختی این فنرها رابطه مستقیمی با تعداد لایه های شمش دارد. از معایب آن ها اشغال فضای زیاد و وزن سنگین می باشد. به همین دلیل در خودروهای سواری کمتر از استفاده می شوند. مگر در خودروهایی که اکسل های یکپارچه دارند مانند پاترول و … .کاربرد این فنرها بیشتر برای خودروهای باری است که دارای فضای بیشتری می باشند. همچنین توزیع بهتر وزن بار در این مدل نسبت به فنر لول ها برای مواقعی که بار وزن بالایی دارد به خوروهای باری کمک می کند.

فنر برگ یا شمش

3- فنر پیچشی یا میل پیچشی

در فنر پیچشی با یک میله حالت فنری ایجاد می کنند. به این صورت که یک سر میله به شاسی و یک سر به طبق متصل میشود. در واقع این فنر به صورت افقی می باشد .

وقتی طبق به سمت بالا حرکت میکند میله می پیچد و سری که به شاسی متصل است در مقابل پیچیدن مقاومت می کند.

به این صورت حرکت فنری شکل ایجاد می شود. در واقع نیروی عمودی به افقی تبدیل و سپس توسط حرکت فنر خنثی می شود.

این فنر ها به دلیل پایین بودن توانایی جذب نیرو به تنهایی استفاده نشده و به عنوان فنر کمکی هستند.

فنر یا میل پیچشی-معروف به تورشن بار

4- فنرهای بادی:

فنرهای بادی یک کیسه پلاستیکی پر شده از هوای فشرده می باشند که به کمپرسور هوای خودرو متصل اند. با افزایش فشار هوا سختی این نوع فنر ها بیشتر و با کاهش آن فنر نرم تر می شوند .

به سیستم تعلیقی که از این فنر ها استفاده می کنند سیستم پنوماتیک میگویند .

از معایب سیستم پنوماتیک هزینه بالای نگهداری آن است.

سیستم تعلیق بادی- فنر بادی

5- فنرهای هیدروپنوماتیک

در واقع هیدروپنوماتیک یک نوع سیستم تعلیق است. یک گوی که توسط یک لاستیک به دو بخش تقسیم می شود بالای هر چرخ وجود دارد. درون یک بخش گاز نیتروژن و یک بخش روغن است. قسمتی از گوی ها که شامل روغن است به گوی مرکزی متصل می شود. با بالا آمدن چرخ خودرو روغن به سمت بالا حرت کرده و جداره شامل گاز را فشرده می کند. با منبسط شدن گاز نیتروژن روغن و در امتداد آن چرخ به سمت پایین هدایت می شوند.  گوی مرکزی وظیفه تنظیم ارتفاع و ایجاد سواری نرم را به عهده دارد.

ویدیو زیر به صورت کامل نحوه عملکرد سیستم هیدورپنوماتیک در خودروی زانتیا را شرح داده است.